Mickel Lugtmeier: “Ik kan enorm genieten van ‘mijn’ jongens”

Mickel Lugtmeier werkt sinds februari 2020 als leidinggevende in de fietsenwerkplaats. Wil je hem beter leren kennen? Lees dan dit interview en knoop eens een praatje met hem aan.

Vertel eens wat over jezelf.

“Ik ben 36 jaar geleden geboren in Utrecht. Nu woon ik in Meppel. Ik ben getrouwd en heb twee dochters, een van acht jaar en een van negen maanden. Mijn hobby’s zijn motorsport, mountainbiken en ontwerpen/tekenen. De liefde voor motorsport is mij met de paplepel ingegoten: mijn beide opa’s en ouders waren er ook bij betrokken. Tot voor kort deed ik mee aan wegraces op een motor met zijspan. Dat ik ben gestopt, is vooral omdat de sfeer niet meer zo gemoedelijk is als vroeger. Dat vind ik jammer. Ik volg het wereldkampioenschap nog wel.

Verder zit ik in mijn vrije tijd graag op de mountainbike. Ik doe bijna elk weekend mee aan een toertocht van zo’n vijftig kilometer.”

En ontwerpen?

“Daar kom ik mee tot rust. Ik ontwerp onder andere logo’s. Mijn tatoeages heb ik ook zelf ontworpen.”

Hoe ben je bij Vakmensen terechtgekomen?

“Bij toeval. Ik had gewerkt in de fietsenbranche, in een verfwinkel en in het vastgoed. Maar begin vorig jaar zat ik thuis met een burn-out. Fietsenmaker Stappenbelt wees mij erop dat Vakmensen een leidinggevende voor de fietsenwerkplaats zocht. Na een gesprek met Rik Stuivenberg ben ik hier langzaam opbouwend aan het werk gegaan. Het gaat nu al veel beter met me.”

Mickel Lugtmeier Vakmensen werkbegeleider fietsen bij Vakfietsen

“Ik wil dat de medewerkers met plezier naar hun werk gaan”

Hoe zien jouw werkdagen eruit?

“Iedere ochtend geef ik de jongens een fiets die moet worden onderhouden of gerepareerd. Natuurlijk houd ik daarbij rekening met wat iemand kan. Ik ondersteun hen bij vragen en bij het mentale stuk. Van de drie jongens die momenteel een opleiding tot fietstechnicus volgen bij Deltion ben ik de stagebegeleider. Elke ochtend heb ik werkoverleg met collega’s. Als ik iets niet weet, kan ik tussendoor ook altijd bij hen aankloppen. En één keer per maand hebben we een groot overleg. Als ik even weg ben, neemt Briàn het van mij over.”

Wat vind jij leuk aan je werk?

“Het werken met mensen. Ik kan enorm genieten van ‘mijn’ jongens. Vladimir bijvoorbeeld heeft net ontdekt dat hij een natuurtalent is op de vorkheftruck. Geweldig vind ik dat.”

Wanneer ga jij tevreden naar huis?

“Ik ben blij als de jongens een fijne dag hebben gehad en met een goed gevoel naar huis zijn gegaan. Het gaat mij niet om het aantal fietsen dat we hebben gemaakt. Ik wil dat de medewerkers met plezier naar hun werk gaan. De sfeer in de werkplaats vind ik daarom heel belangrijk. Ze weten dat ik hun leidinggevende ben, maar we staan op gelijke hoogte, we werken samen.”

Hoe zou je jezelf typeren?

“Die vraag geef ik terug. Hoe zou jij mij typeren?”

Eh… als zorgzaam, sociaal, empathisch. Een goed mens, iemand die voor iedereen klaarstaat?

“Dat klopt. Ik ben een mensenmens. Dat is mijn kracht, maar ook mijn valkuil.”

Hoe kijk jij naar jouw toekomst hier?

“Ik heb het naar mijn zin en zou hier nog jaren kunnen werken.”

Terug naar het overzicht