Directiewisseling Vakmensen BV

Algemeen directeur Rik Stuivenberg vertrekt per 16 september aanstaande bij de Zwolse sociale onderneming Vakmensen. Frank Mandemaker en Hans Bakker nemen samen met het nog zittende directielid Rinus Vissers het roer van Rik over. De Raad van Commissarissen heeft hierover positief geadviseerd.

Vakmensen B.V. bestaat sinds 2019 en is de voortzetting van de Werkelaar. De Werkelaar is in 2007 gestart als een initiatief van de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel, WEZO (nu TIEM), RIBW Overijssel en Frion. Sinds de overname in 2019 hebben Rik Stuivenberg en Rinus Vissers Vakmensen uitgebouwd tot een solide Zwols leerwerkbedrijf voor activeren, participeren, leren, werken en welzijn.

Maatschappelijke missie
Stuivenberg: “Vanuit onze maatschappelijke missie biedt Vakmensen kwetsbare inwoners op basis van een gezonde bedrijfsvoering een plek waar zij allereerst en te allen tijde bevestigd worden in wie zij zijn, en waar ze – als ze dat willen en kunnen – de kans krijgen om actief mee te doen, hun talenten te ontwikkelen en een volgende stap op de zogenaamde ‘participatieladder’ te zetten. Dat doen we door werk, arbeidsmatige en ontwikkelingsgerichte dagbesteding en opleidingsmogelijkheden te bieden. Drie jaar na de overname kan ik met trots zeggen dat ons team staat en dat onze vakmensen de organisatie waarderen met een 8,4. Verder hebben we waardevolle relaties opgebouwd met bedrijven die op zoek zijn naar extra handen, is onze organisatie financieel gezond en de koers duidelijk”, zegt Stuivenberg naar aanleiding van zijn vertrek.

“Ik kan terugzien op een goede tijd in dit (on)gewone bedrijf en leg het vervolg met vertrouwen in de handen van financieel directeur Rinus Vissers, algemeen directeur Frank Mandemaker en zorginhoudelijk manager Hans Bakker.”

Uitbouwen

Frank Mandemaker (60) heeft na enkele jaren ervaring in de grafische industrie sinds 1995 als verandermanager veel ondernemingen en organisaties geholpen nieuwe wegen in te slaan. De laatste jaren ondersteunde hij verschillende sociale werkbedrijven bij het omvormen naar een ontwikkelbedrijf. “Ik geloof dat veel mensen meer kunnen bereiken dan zij in eerste instantie denken”, licht hij zijn keuze toe om Stuivenberg op te volgen als algemeen directeur. “Door te focussen op talenten in plaats van beperkingen kom je veel verder. Daarom past Vakmensen ook zo goed bij mij.”

Stabiele organisatie

Hans Bakker (61) wordt per 16 september 2022 zorginhoudelijk manager van Vakmensen. In zijn werkzame leven is hij grotendeels actief geweest als manager bij verzekeringsmaatschappijen. Daarnaast was hij directeur bij Present Zwolle, was hij actief als ondernemer en is hij mede-initiator van de Gift City in Zwolle. Ook is hij bestuurlijk actief voor een aantal zorgboerderijen en stichtingen en doet hij nog diverse andere vrijwilligerswerkzaamheden. “Vakmensen is een mooie organisatie. Ik zet mij als bruggenbouwer en verbinder pur sang graag in om Vakmensen verder uit te bouwen naar een stabiele organisatie.”

“Rik en Rinus hebben samen een stevig fundament neergelegd voor Vakmensen”, besluiten Mandemaker en Bakker. “Wij gaan aan de slag met het uitbouwen daarvan. Vakmensen zal de komende tijd volop in ontwikkeling blijven.”

Terug naar het overzicht