Voor Mark
draait het
om
dagindeling

Voor gemeenten om inwoners te laten meedoen in de samenleving

Voor gemeenten

Werk, welzijn en participatie. Bij Vakmensen vormen ze een drie-eenheid. We bekijken met elke medewerker of de participatie meer gericht is op welzijn, zorg of werk. De regie ligt daarin bij de medewerker zelf. We helpen als het nodig is.

Samen werken aan verbetering

Onze medewerkers zijn soms wel 10 dagdelen bij ons aan het werk. We zien hen vaker dan welke andere begeleider of zorgverlener. Daardoor zien we ook hoe de coördinatie van de zorg tussen de verschillende organisaties rondom onze medewerkers – hoe goed bedoeld ook – soms tekortschiet. De verschillende financiële stromen en belangen, regels en systemen maken het voor onze medewerkers onoverzichtelijk en moeilijk.

Wij zien het als onze rol om verder te kijken dan onze neus lang is. Samen met partners willen we het systeem kritisch blijven bevragen, problemen op de agenda van overheden en organisaties zetten, en de zorg en begeleiding bundelen die onze medewerkers krijgen. Ontschotten noemen we dat. Vakmensen kijkt integraal.

Statushouders bij Vakmensen

We zetten daarbij in op duurzame participatie. De statushouders bij Vakmensen worden begeleid bij Vakmensen door de medewerkers van Saeed. Ze bieden begeleiding bij werk en functionele taal. Zo helpen we statushouders op weg naar zelfredzaamheid. Lees meer over het programma in dit document.

Social Return on Investment (SRoI)

‘Upgrade jezelf!’ is het motto van de Human Capital agenda van Zwolle. Wij staan te trappelen om daaraan ons steentje bij te dragen. Wij vinden dat iemand ook als hij 30% of minder werkt, niet mag worden ‘afgeschreven’. Want werken is niet alleen nuttig voor de productie en economie, maar zorgt ook voor ritme, zingeving en sociale contacten. En daarmee voor meer fysieke en mentale gezondheid.

Tal van gemeenten in de regio Zwolle stellen werkgevers in de gelegenheid om via SRoI invulling te geven aan de Banenafspraak van de Participatiewet. Dit houdt in dat hen, als ze een aanbesteding ontvangen, gevraagd wordt bij te dragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Bij Vakmensen zijn tal van arbeidsplaatsen en leerbanen beschikbaar voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.