Jan: “Ik heb dagbesteding nodig, en contact met mensen. Anders gaat het niet goed met mij”

ONZE VAKMENSEN

In de rubriek ‘Onze vakmensen’ vertellen vakmensen over zichzelf en de betekenis die het werk bij Vakmensen voor hen heeft. Feyenoordsupporter Jan van der Wal (67) fietst vijf dagen per week naar de Curieweg omdat het hem ‘van de straat houdt’, zoals hij zelf zegt.

Vertel eens iets over jezelf.

“Ik ben geboren in de Pierik in Zwolle en woon tegenwoordig in RIBW Havezate. Op mijn zeventiende ben ik uit huis gegaan en aan het werk gegaan in de verpleging. In 1986 werd ik voor het eerst opgenomen. Daarna heb ik een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige gevolgd – opleidingen voor ervaringsdeskundigen had je toen nog bijna niet – en in de verslavingszorg gaan werken. Op een gegeven moment eindigde mijn relatie, die 22 jaar had geduurd, in een scheiding. Kort daarna ben ik nachtdiensten gaan draaien in de algemene psychiatrie. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met mij. Uiteindelijk ben ik op mijn 58e, na meerdere opnames, volledig afgekeurd vanwege een alcoholprobleem en terugkerende depressies.

Om de depressies zoveel mogelijk voor te zijn, plan ik elk half jaar iets leuks voor mijzelf. Vorig jaar ben ik een lang weekend met een vriend naar Breda geweest, dat was geweldig. In mei ga ik veertien dagen op cruise naar de Noordkaap. Ik tel de dagen af tot het zover is, alleen al de voorpret maakt het de moeite waard. Zolang het goed gaat, blijf ik plannen maken.”

Waarom ben je bij Vakmensen gaan werken?

“Vroeger deed ik vrijwilligerswerk bij de Klooienberg en bij eetcafé De Balie. Door hartproblemen werd dat fysiek te zwaar. Maar ik heb wel dagbesteding nodig, en contact met mensen. Anders gaat het niet goed met mij. Door het RIBW kwam ik Vakmensen op het spoor. Sinds drie jaar stap ik elke werkdag op de fiets om van 9-14 uur bij Vakmensen te werken. Ik eet er ook warm. Na het werk ga ik naar huis, drink ik een paar biertjes en ga dan naar bed.”

“Ik voel me hier altijd zeer welkom”

Wat voor werk doe je?

“Meestal zorg ik – met een vrij vaste club mensen – voor het om- en verpakken en bestickeren van boren voor Hemmink. Dat is werk waarbij ik niet afhankelijk ben van het tempo van anderen.”

Hoe bevalt het werken bij Vakmensen jou?

“Bij Vakmensen zeggen ze altijd: ‘Goed dat je er bent’. Ik voel me hier altijd zeer welkom. Er is respect voor ieders mogelijkheden en onmogelijkheden en relatief veel vrijheid om op je eigen manier te werken. Mijn leven nu is sociaal arm, vind ik zelf. Vakmensen is daarin heel goed voor mij.”

Terug naar het overzicht