maar zij zijn met hun talenten net zo waardevol voor ons

Vakmensen is waardevol voor mensen met een
werkervaringsplek

‘Als ik morgen tien miljoen zou winnen, zou ik hier blijven komen’

Er is in de zorg- & welzijnssector een schreeuwend tekort aan personeel. Toch lukt het sommige mensen om verschillende oorzaken maar niet om ‘ertussen’ te komen. Via een werkervaringsplek (WEP) kunnen zij met behoud van uitkering werkervaring opdoen in de zorg. Daaruit ontstaan nieuwe kansen, zowel voor de werkzoekenden als voor organisaties. Dat blijkt uit de verhalen van Marcel Bouwhuis en Danny van Velzen.

DANNY VAN VELZEN (33)

‘Plezier in mijn werk is mijn alles’

Danny is een alleenstaande vader van een twaalfjarige dochter. Hij heeft turbulente jaren achter de rug: na meermaals te zijn uitgevallen op zijn werk kreeg hij de diagnose autisme en kwam hij in de bijstand terecht. Bovendien staat hij na een scheiding van vorig jaar grotendeels alleen voor de opvoeding van zijn dochter. Het UWV attendeerde hem op het bestaan van werkervaringsplekken in de zorg- en welzijnssector. ‘Voor ik thuis kwam te zitten, werkte ik in de zorg – als begeleider op een woongroep – en daarna acht jaar lang in de techniek. Het UWV vroeg mij of ik wat voor een werkervaringsplek in de zorg voelde en verspreidde mijn cv onder de organisaties die bij de WEP Trein zijn aangesloten. Zo kwam ik terecht bij Vakmensen. Ik werk toe naar een vast contract van 32 uur per week. Maar het is best een zoektocht hoe ik dat allemaal moet managen, ook thuis. Ik ben ontzettend blij dat ik de kans krijg om dat uit te zoeken. In mijn eigen tempo. Naast huishoudelijke hulp en wekelijks ondersteuning door het RIBW krijg ik ook begeleiding om weer aan het werk te komen. Op dit moment werk ik één dag per week in de productie en twee dagen op de fietsenafdeling, terwijl ik nog wel een bijstandsuitkering heb. Als ingeschrevene in het doelgroepregister krijg ik op mijn werk begeleiding van een jobcoach. Dat verliep eerst via TIEM, later via een samenwerking van Vakmensen met Djopzz en at.groep. Ook neemt het UWV regelmatig contact met mij op en gaat mijn werkbegeleider Andreas regelmatig even met mij zitten om te vragen hoe het met me gaat en wat er speelt. Bij Vakmensen pusht niemand mij, ik ervaar alle ruimte om uit te zoeken hoe het voor mij het beste werkt. Super vind ik dat; zo zouden alle werkgevers moeten zijn! Het gaat inmiddels fantastisch met mij. In september ga ik een cursus fietstechniek doen. Werk is voor mij financieel noodzakelijk, maar plezier in mijn werk is mijn alles. Dát zorgt dat ik mijn bed uitkom. Als ik morgen tien miljoen zou winnen, zou ik hier toch blijven komen. Ik heb hier gewoon schik in.’

MARCEL BOUWHUIS (52)

‘Dankzij een werkervaringsplek nu een vaste baan in de zorg’

Marcel is getrouwd en heeft twee kinderen. Na 32 jaar in de keuken te hebben gewerkt, raakte hij werkloos. ‘In de horeca had ik zo weer werk kunnen vinden. Maar omdat mijn vrouw voor haar werk ’s avonds veel weg is, ging mijn voorkeur uit naar een baan tijdens kantooruren. Liefst in de zorg. Maar ja, hoe krijg je een baan in de zorg als je er geen diploma’s voor hebt? Ik was dan ook blij toen Vakmensen, een van de organisaties die meedoet aan de WEP Trein, mij belde. Na gesprekken bij Vakmensen en met het UWV kreeg ik een werkervaringsplek bij Vakmensen. Via het UWV kreeg ik bovendien de kans om bij Deltion de BBL-opleiding Persoonlijk begeleider niveau 4 te volgen. Sinds een half jaar ga ik één dag per week naar school en werk ik vier dagen per week onder begeleiding in de keuken bij Vakmensen. Binnenkort stopt mijn uitkering en kom ik in vaste dienst bij Vakmensen. Ik ben heel blij. Ik heb hier plezier en ben als begeleider van betekenis voor anderen. In dit werk komen mijn keukenervaring en mijn wens om in de zorg te werken samen. En ’s avonds ben ik thuis bij mijn gezin.’

Werkervaringsplek (WEP)

In 2020 heeft TIEM in opdracht van de gemeente Zwolle samen met het UWV het initiatief genomen voor een pilot met werkervaringsplekken. Deze pilot kreeg de naam WEP Trein en is een samenwerking tussen werkgevers in de zorg- en welzijnssector, Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle en het UWV. Zit je in een uitkeringssituatie en wil je graag het welzijnswerk in, maar kun je moeilijk aan de bak komen? Dan kun je met behoud van uitkering een werkervaringsplek (WEP) aangeboden krijgen bij een van de tien deelnemende zorgorganisaties, waaronder Humanitas DMH, Frion, RIBW Overijssel, stichting LIMOR en Vakmensen.

Met behoud van uitkering

TIEM en het UWV dragen kandidaten voor een werkervaringsplek aan. Na aanmelding heb je een kennismakingsgesprek. Tijdens de WEP loop je boventallig mee en mag je een (interne) training volgen. Je behoudt je uitkering. Zo krijg je de kans om te onderzoeken of zorg en welzijn iets voor jou is en vergroot je jouw kansen op een betaalde baan in de zorg- en welzijnssector. Na afloop van de WEP-periode krijg je een getuigschrift.

WEP bij Vakmensen

Zoals gezegd is Vakmensen een van de deelnemende zorgorganisaties aan de WEP Trein. Vakmensen biedt arbeidsmatige dagbesteding, werk en ontwikkeling. In samenwerking met de at.groep en Djopzz hebben wij eigen jobcoaches in huis voor individuele begeleiding. Directeur Rik Stuivenberg: ‘Het mooie is: Vakmensen is waardevol voor mensen met een werkervaringsplek, maar zij zijn met hun talenten net zo waardevol voor ons. Zo zijn wij mede dankzij Marcel in staat om 250 maaltijden per week te maken.’

Meer weten? Neem contact op met Rik Stuivenberg, r.stuivenberg@123vakmensen.nl.